Restauracja
Restauracja w hotelu pełni bardzo ważną rolę – jest obowiązkowym elementem hotelowej infrastruktury. Niejednokrotnie staje się też wyznacznikiem jakości danego obiektu – serwowane w niej dania mogą bowiem wiele powiedzieć o poziomie pozostałych usług.
Jak kuchnia w naszym domu, tak restauracja w hotelu jest centrum najważniejszych wydarzeń – tętniącym sercem tego miejsca. To w niej spotkać można najwięcej osób, odbywają się tam różnorodne wydarzenia, ale przede wszystkim pobudzane są kulinarne zmysły klientów. Poza samymi daniami znaczenie ma także atmosfera restauracyjnego wnętrza i cała oprawa – doskonały serwis, wyjątkowe wina czy kawa. Restauracja może tym wszystkim przyciągnąć gości i sprawić, by chętnie wracali zarówno do niej, jak i do samego obiektu hotelowego.
Aby sprostać coraz większym wymaganiom klientów, szefowie kuchni z ogromną starannością opracowują menu, którego zadaniem jest zachwycić i zdobyć serce gościa, ale też dopasować się do jego oczekiwań. Coraz więcej hoteli, wychodząc naprzeciw różnorodnym potrzebom, wprowadza także udogodnienia w postaci menu dla wegan czy dzieci oraz umożliwia dopasowywanie posiłków do indywidualnej diety. Obiekty proponują również sezonowe menu oparte na świeżych składnikach.